Group 5 Shape Copy 6 Fill 1 Page 1 Group 11 Group 10 Group 2 Ekstern lenke Group 13 Combined Shape Group 12 Group 15 Group 15 Underside-Mal-2---liste Ekstern lenke Ekstern lenke Group 5 Group 4 Group Copy Page 1 Group 14 Copy 21 Shape Page 1 Lenke pil Fill 1 Group 4 MidtreGauldal_cmyk Group 2 > Page 1 Group 11 Group 9 Group 3 Group 3 Group 2 Group 10 Group 2 Shape Page 1 Group 2

#sjekkdeg ble en suksess

Over 20 damer fikk foretatt den kreftforebyggende undersøkelsen da jordmor holdt åpent på kveldstid.

Nyhet Publisert av Solveig Tofte , 21.10.20

Jordmor
Hilde Rudi Bråten (t.v.) var en av damene som var innom jordmor Bente på helsestasjonen på #sjekkdeg-dagen.

Tidligere i høst gikk jordmor Bente Kjelstad ut med tilbud til kommunens damer, om å komme for å få tatt gratis celleprøve av livmorhalsen. Dette var en del av den nasjonale kampanjen #sjekkdeg, som ønsker å fremme oppmerksomhet rundt forebygging av livmorhalskreft.

Over 20 damer, i nesten alle aldre, benyttet seg av tilbudet denne dagen og ettermiddagen.

Jordmor Bente forklarer litt mer hva denne prøven går ut på:

– Det tas celler fra nederste delen av livmor, altså livmorhalsen, med en liten børste. Disse cellene sjekkes i mikroskop på laben på sykehuset, for å se om de er normale eller ikke. Celleforandringer kan være tegn på utvikling til kreft.

Alle kvinner mellom 25 og 69 får påminnelse fra kreftregisteret hvert tredje år, om at de bør ta denne prøven. Målet er å oppdage celleforandringer så tidlig som mulig, og dermed kunne forhindre videre utvikling og kreft.

Selv om #sjekkdeg-måneden er over, tilbyr jordmor fortsatt prøven. Den har vært gratis hos jordmor frem til nå, men Bente forteller at hun etter hvert blir nødt til å ta en liten egenandel, for å dekke utstyret som brukes til undersøkelsen. Dette blir på rundt 50 til 100 kroner.

– Dette er et tilbud til alle kvinner mellom 25 og 69 år som gjelder hele året, forteller Bente.

Siden kampanjen var så vellykket, ser hun ikke bort fra at hun vil holde kveldsåpent en gang i september i neste år også.

– September er den store #sjekkdeg-måneden, mens oktober er rosa sløyfe-måned, med kampanjer mot brystkreft, og november er bartemåneden, med fokus på prostata. Det er viktig å påminne alle om at de kan sjekke seg for kreft, sier Bente.

Mange tror kanskje at jordmor kun tilbyr tjenester til gravide og de som nettopp har født, men det stemmer ikke. Bente vil gjerne ha besøk av andre damer i fertil alder også.

– Jeg tilbyr prevensjonsveiledning og kan skrive ut resept på all prevensjon, jeg kan sette inn p-stav og spiral, og kan fjerne p-stav og spiral. Jeg har også mulighet for henvisning til gynekolog om man har problemer der nede, smiler jordmor-Bente.