Kunnskapsprøve og etablererprøve
Serveringsbevilling
For å drive et serveringssted må du ha serveringsbevilling.
Skjenkebevilling
Lovgrunnlag
Skjenking av alkohol krever skjenkebevilling jf. alkoholloven § 1-4a (lovdata.no). Skjenking er overdragelse av alkohol til forbruker for drikking på stedet, jf. § 1-4 (lovdata.no).
Bevilling gis til den som har den juridiske enheten som har det økonomiske ansvaret for skjenkingen av alkoholen jf. alkoholloven § 1-4b (lovdata.no).
En kommunal skjenkebevilling kan utvides til å omfatte tilvirkning for skjenking i egen virksomhet. Se eget avsnitt om dette under Kommunale skjenkebevillinger.
Forskjellen mellom salg og skjenking av alkohol
Forskjellen mellom salg og skjenking fremgår av alkoholloven § 1-4 (lovdata.no) og er:
- Ved salg skal drikking skje utenom salgsstedet (for eksempel fra en butikk). Salg krever salgsbevilling.
- Ved skjenking skal drikking skje på skjenkestedet (for eksempel en bar eller restaurant). Skjenking krever skjenkebevilling og serveringsbevilling.
Politiet kan stenge et sted som driver salg eller skjenking uten å ha bevilling jf. alkoholloven § 1-8a (lovdata.no). Ved tips om salg uten bevilling, ta kontakt med politiet.
Betalingssatser og bevillingsgebyr for alkohol og servering i Midtre Gauldal kommune 2023
Kontakt
Kontaktperson salg/skjenking: saksbehandler Randi Aasenhus - randi.aasenhus@mgk.no - tlf. 72 40 30 00
Kontaktperson servering: saksbehandler Margret Innset Buberg - mib@mgk.no - tlf. 72 40 30 17
Søknadsskjema